Vánoce - svátky radosti

14. 12. 2010 17:50
Rubrika: Úvahy

Poslední téma měsíce mě velmi potěšilo. Toto téma opravdu patří do předvánoční doby. Z obchodů vyhrávají vánoční koledy rušené reklamou na to, co je zrovna v předvánoční akci a bez čeho se Vánoce rozhodně neobejdou, do schránek chodí letáky, které nabízejí dary a dárky pro naše blízké, které zaručeně musíme mít.

Jak je tomu ale v Indii, Africe a jiných částech světa? Tam určitě neřeší otázky, zda koupit k Vánocům dětem notebook nebo laptop, zda jet na silvestra na hory nebo k moři. Tam řeší otázky, zda budou mít zítra co jíst, zda budou  moci dětem dát alespoň něco k jídlu, do čeho se oblečou, až bude chladněji. V salesiánském středisku v Indii si děti z ulice také dávají dárky - vylosují si jednoho kamaráda, kterému mají během měsíce připravit nebo koupit dárek. Limit na tento dárek je 15 rupií (v přepočtu 6 Kč). Mají tedy oni z dárků pod stromečkem menší radost? Těmto dětem září oči mnohem více než nám, když objeví pod stromečkem blok s tužkou a mají si do čeho psát při školním vyučování. Mají radost z jedné spony do vlasů, z přívěšku, z čehokoliv.

K Vánocům nepatří dary za tisíce, ani hostiny s několika chody jídla. Vánoce jsou svátky radosti - radosti z narození Spasitele, radosti z toho, že mohu být se svými blízkými, radosti z toho, že mě má někdo rád. Rozdávejme o Vánocích tedy radost a zvěstujme tu novinu, že se nám narodil Spasitel Kristus Pán.

Zobrazeno 1956×

Komentáře

Temperka

Tohle se mi moc líbí... :-) http://www.skutecnydarek.cz/

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková